Jämtland toppar lista med rattfulla

Polischef: Det är ärvd dumhet

Rattfyllan är utbredd i Jämtland, men i Örebro län är drograttfylleri mer vanligt.
MOTOR

På vägarna i Jämtland är risken störst att möta ett rattfyllo. I flera år har länet haft flest berusade förare.

– Det är någon form av ärvd dumhet, säger Anders Könberg, trafikpolischef i Jämtland.

En morgon häromveckan i Östersund: De första två bilisterna som stoppades körde rattfulla.

– Det är inte särskilt förvånande i glesbygdslänet, det är ju ingen hemlighet att vi har benägenhet att ta bilen även om vi druckit alkohol, säger Anders Könberg.

Glesa bussturer och brist på annan kollektivtrafik kan vara orsaken till att många väljer bilen trots att alkohol rinner i blodet.

– Om man ska på fest i grannbyn går det inte att åka tunnelbana eller buss, då tar tyvärr många beslutet och tänker: "Jag ska ju bara till nästa by", säger Könberg.

Placerar sig strategiskt

De senaste fyra åren har Jämtlands län legat på förstaplats över antalet anmälda rattfylleribrott. 269 berusade förare per 100 000 invånare i Jämtland kan jämföras med 128 i Östergötlands län. Jämtlandspolisen arbetar medvetet för att placera sig på strategiska platser och vid tidpunkter då rattfyllerister är i farten. Utanför Systembolaget i veckorna, vid bensinmackar på helgerna.

– Vi ska inte jobba när vi själva vill, utan då verksamheten kräver det, säger Könberg.

Det är en rättvisande bild att statistiken pekar ut Jämtland som länet med flest rattfyllerister, enligt Könberg. Åsikten delas av Bengt Svensson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

– Det finns många som kör fulla där uppe, folk super ganska hejdlöst. Och om man tittar på promillehalten för rattfyllerister som tas så ligger värdena högst där uppe, säger han och poängterar att fler inlandslän antagligen borde ligga i nivå med Jämtland.

– Men det är givetvis också ett bra polisarbete i Jämtland, om det dricks mycket så måste man ha en effektiv polis som hittar dem, säger han.

Knarktätt i Örebro län

Bland dem som åker fast när polisen sträcker fram blåsinstrument är medelålders män överrepresenterade.

– Det är i första hand de som chansar, säger Anders Könberg.

Medan rattfyllan är utbredd i Jämtland är drograttfylleri mer ovanligt där. Länet har den tredje lägsta andelen drograttfyllerister jämfört med Sveriges 21 län. Flest drograttfyllerister finns i Örebro län – fler än andelen rattfulla.

– De poliser som tar flest drograttfyllerister har bra utbildning och praktik. Där det finns droger lär man sig beteendet hos drograttfyllerister. Många rapporterar bara om de är helt säkra på symptomen, säger Bengt Svensson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar