Visst är det en Aston Martin, eller?

Fords nya former har fått anrik inspiration

1 av 3
Ford Fiesta som den väntas se ut efter kommande ansiktslyftet. Illustration: Lehmann Photo-Syndication
MOTOR

Ford har fått skäll för att nya Ford Mondeo liknar lyxmärket Aston Martin för mycket.

Vad ska då miljonärerna säga när deras dyra brittiska sportbil ser ut som en Ford Fiesta?

Illustrationen visar hur Ford Fiesta ska se ut när den nästa år får ett ansiktslyft. Ford gillar enheltig design på sina bilar. De senaste åren har formgivningen gått under namnet "kinetic design". Det har inneburit att allt från minsta Ford Ka till största Ford Kuga har haft mycket gemensamt i formgivningen och att formerna har syftat till att få det att se ut som att bilen går jättefort - även när den står stilla.

Vad nya formspråket heter är inte känt, men vad sägs om "Aston Martin-design"? Formerna, på framför allt grillen, är omisskännliga Aston Martin-former som har följt med sedan 1960-talet och blev känt för den breda allmänheten i och med att James Bond rattade bilikonen DB5 i två filmer på raken när Sean Connery gestaltade den brittiske agenten.

Tuffa konkurrenter

Den senaste generationen av Fiesta kom 2008 och är därmed inne på sitt fjärde år, halvtid för en normal bilmodell alltså, och därför är det aktuellt med en uppfräschning för att hålla liv i modellen i fyra år till. Ungefär. Logiskt också med tanke på att kampen i klassen just har trappats upp med en helt ny Peugeot 208 och VW:s Polo som är mycket populär. Mest önskar vi att Ford har ritat om mittkonsolen och instrumentpanelen som redan när modellen var ny kändes alldeles för inspirerad av en Nokia-telefon från sent 1990-tal. Just nu testas kommande Fiesta för fullt. Maskerade testbilar har siktats ofta på sistone, vilket är ett säkert tecken på att en förändring är på väg.

I klassen har Fiesta inte utmärkt sig varken uppåt eller neråt, kanske kan lite design-DNA från det brittiska lyxmärket tillföra lill-Forden lite extra attraktionsvärde?

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar