Populär bilguide riskerar försvinna

Gör det svårare för bilköpare

MOTOR

Den populära statistiken över hur olika bilmodeller klarar Bilprovningens tester riskerar att försvinna.

Det har helt enkelt blivit svårt att samla ihop tillförlitlig data när fler aktörer konkurrerar med Bilprovningen.

Nästa år kan bli det sista året då Bilprovningens konsumentstatistik publiceras. Guiden har använts av både fordonstillverkare och bilköpare i flera år, som en tillförlitligt underlag för konsumenter och populärt sätt för tillverkare att marknadsföra sig. Guiden bygger på resultatet från Bilprovningens alla kontroller.

Sedan utförsäljningen 2010, när Bilprovningens monopol upphörde, har antalet aktörer ökat och det har medfört att statistiken har blivit svår att samla in.

– Jag vet inte hur man ska lösa det här, säger Cecilia Blom, pressansvarig vid Bilprovningen, till SVT:s Västerbottensnytt.

Transportstyrelsen kommer i fortsättningen att vara ensam om statistiken, men har i dagsläget ingen plan för hur, eller om, man ska publicera materialet.

Ambitionerna att privatisera och konkurrensutsätta Bilprovningens monopol har tidigare varit debatterad, av olika anledningar. Blanda annat har högre priser och längre köer befarats. I juli anmäldes försäljningen av 70 besiktningsstationer inom statliga Bilprovningen till konstitutionsutskottet (KU) av Vänsterpartiets Siv Holma.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar