Ett ögonblick…

Robert Collin som är på bilsalongen i Moskva

1 av 4
Förre Volvodesignern Steve Mattin, som har V40, V60 och XC60 på sitt samvete, jobbar nu för ryska Lada.
MOTOR

Varför är du där?

 Bilsalongen i Moskva.

– För att den ryska marknaden är jättestor och håller på att bli en av de största i världen - även för Volvo. Jag är här för att se vad biltillverkarna vill sälja i Ryssland. Det är mycket blingbling och stora bilar. Bilen ska synas och det finns mycket smaklöst att ser här.

Det finns också gott om ombyggnadsfirmor här som specialiserat sig på att ta nya bilar, riva ut inredningen och trycka in nåt skräddarsytt och sätta på nya fälgar på utsidan.

Hur ser Volvos monter ut?

– I Volvos monter står S60 Polestar på podiet - det är så typiskt för Ryssland. Apropå Volvo så har den förre designern Steve Mattin gått över till den största ryska biltillverkaren Lada som intressant nog visar en konceptbil, den första på länge. Mattin snodde med sig bakluckan från V40, resten vet jag inte hur jag ska beskriva.

Hur är stämningen på mässan?

– Alla biltillverkare ska öka och sälja jättemycket här. Men det är redan supertrångt på gatorna. Gatorna i Moskva är smockfulla och det är många Volvo XC90. Jag har nog inte sett så många XC90 - jättemånga är begagnade och har exporterats från Sverige till Ryssland. Annars är det mycket stora stadsjeepar - BMW X5, Escalade, Audi Q7 och stora Mercedes på gatorna - och på mässan. Kineserna är också här, men de är förhållandevis blygsamma och visar mest produktionsfärdiga bilar för de vanliga ryssarna som inte har råd att köpa en stadsjeep.

Nåt annat du lagt märke till?

– Allting är jättegrått, utom inne på mässan då. Det har regnat nio dagar i rad och ryssarna är både osmidiga och otrevliga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar