Avslöjad: Nya VW Golf - eller?

Bilder på generation sju har läckt ut

Bilden som ska föreställa nya VW Golf. Illustration: autozeitung.de
MOTOR

Ikväll är det storpremiär för helt nya Golf i Berlin. Hemlighetsmakeriet är enormt och VW har lyckats hålla tätt, ända fram till nu då första bilden på nyheten har läckt ut.

En ny Golf är ingenting Volkswagen tar lätt på. Det är företagets absolut viktigaste bil och den tredje mest sålda bilen i Sverige förra året, endast slagen av två jättar - Volvo V70 och VW Passat. Totalt sålde VW förra året 914 000 exemplar. Därför blir premiären något alldeles extra. VW har hyrt Neue Nationalgallerie i Berlin, vilket kan jämföras med att Volvo skulle visa nya V40 på Moderna museet i Stockholm, där bilen ska avtäckas. Inte köras, märk väl. Den första provkörningen blir någon vecka senare, nu är det dags för den stora presentationen med tunga Volkswagen-representanter som ska berätta allt om nya bilen.

Och ny är den, för en gångs skull. Dagens Golf, generation sex, var en blygsam uppdatering på föregångaren. Så blygsam att det mer kändes som en avancerad facelift. Men den här gången är det en ordentlig omgörning. Eller? Av bilden av döma - det är inte säkert att den är helt korrekt - har VW återigen gått varsamt fram med formgivningen. Men varför ändra på ett vinnande koncept? Man kan ändå hoppas att VW har varit lite djärvare i designen än så här.

Säkert är i alla fall att det under det försiktigt förnyade skalet döljer sig en hel del nyheter. Plattformen delas med nya Audi A3 och nya Golf blir längre, bredare och aningen lägre än föregångaren. Enligt tyska biltidningen Autobild växer Golf 5,6 centimeter på längden till 4,26 meter, något som kommer kupén till godo med nästan 6 centimeter längre axelavstånd. Nya Golf ska också vara 100 kilo lättare än föregångaren och ska därmed vara 23% snålare. Nya Golf börjar säljas i november.