"Klart det behövs en riktig bil för jakten"

Johannes Collin: En Golf duger inte

Johannes Collin har inte den fränaste terrängbilen i jaktlaget men kompenserar det med en åttahjulig Argo (som dessutom är amfibisk).
MOTOR

Älgjakten har börjat här uppe vid södra Lapplandsgränsen, alla tar ledigt för att gå ut och skjuta sig en oxe.

Johannes Collin

I Sverige får barnen inte vara på förskolan om föräldrarna är lediga, men det gäller­ inte under älgjakten, inte här. Under hösten ska frysarna fyllas med kött så att vi klarar oss över vintern. Älgjakt är inget nöje, den är ett måste!

Älgjakten kräver förstås en hel del utrustning. Gevär, jaktkläder av senaste modell, svindyr ammunition, jaktkort, gps och så vidare.

Och så blir det ju en del kostnader för öl, whiskey, semester, resa, avgift till jaktlaget … Särskilt billigt är det inte att jaga älg.

Och då har jag ännu inte räknat in en av de viktigaste jägarattiraljerna – jaktbilen!

Om det så är slät asfalt fram till jaktpasset duger det inte att komma med en Volks­wagen Golf när älgjakten sätter igång.

Det ska vara fyrhjulsdrift, hög markfrigång, terrängdäck och så klart rätt attityd. Och för att bättra på attityden är det inte fel med vinsch, snorkel, 12 extraljus och gärna ett rejält takräcke.

Här hemma i byn smälter utsocknes jakt­bilar in någorlunda, det rullar trots allt redan ett antal fyrhjulsdrivna bilar här. Och här är de inte helt obefogade.

På Statoilmacken vid E4:n i Gävle härom veckan frågade jag en deltagare i en mindre grupp expeditionsliknande terrängbilar om de skulle erövra Kolahalvön men nej, det skulle de inte – de skulle jaga älg i Härjedalen.

Det här är inte taget ur luften, jag vet folk som glatt sätter sig i sin jaktbil, som med gammal V6:a och stora terrängdäck sörplar i sig en och en halv liter milen, och kör 80–90 mil norrut för att jaga en vecka. Det är riktiga familjeförsörjare det!

Många av oss känner nog igen situationen där man måste försvara sitt bilval. Är det inte för sina föräldrar så är det för Asfaltens indianer­ eller några andra puckon som inte har samma bilåsikt som du.

Som älgjägare behöver du inte försvara dig. Det är klart att det behövs en riktig bil för att jaga. Men eftersom vi svenskar alltid behöver en ursäkt till allting, om det så är att baka surdegsbröd­ eller odla egna grön­saker, är det ändå ganska skönt för en jägare att kunna skylla sitt bil­intresse på jakten.