Kolla in - bilen är hopfällbar

Elbilen Hiriko Fold är lätt att stuva undan

1 av 2
MOTOR

Tyckte du att Smart var smart? Då har du inte sett Hiriko Fold - bilen som går att vika ihop.

Forskare på tenikuniversitetet MIT i USA har utvecklat en praktisk och miljövänlig bil för trånga gator i city. Elbilen Hiriko Fold börjar säljas nästa år, för drygt 16 000 dollar, motsvarande 105 000 kronor. För det priset får du en tvåsitsig bil som klarar 12 mil på en laddning. Det sitter en motor i varje hjul och toppfarten är begränsad till 50 km/tim. Bilen väger under 500 kg och i sitt platta, långa körläge är bilen 2,5 meter lång. I sitt hopvikta, höga parkerings- samt i- och urstigningsläge är bilen bara 1,5 meter lång, vilket innebär att det går in tre stycken hopfällbara elbilar på en parkeringsruta. Varje hjul kan rotera 60 grader, vilket gör att bilen kan röra sig i sidled för att göra den kompakta parkeringen möjlig.

Hiriko Fold har inga vanliga sidodörrar utan, som på klassiska BMW Isetta, kliver kan in genom en dörr fram - det som också är framrutan på bilen. Istället för ratt sitter en Playstation-joystick-liknande styrplatta på en spak i mitten.

Just nu testas bilen i storstäder i Europa, sedan tillverkningen och utvecklingen övertagits av ett spanskt företag. Namnet Hiriko är för övrigt baskiska för "urban".

Smart är bara förnamnet. Nu väntar vi på att se om Europa är redo för en ultrakompakt elbil som snarare är en Segway med tak än en bil. Här kan du också se en film för att bättre förstå hur det hela faktiskt fungerar.