Så dyr blir nya Ceed

Priserna officiella - premiär till helgen

MOTOR

Kombiversionen av nya Kia Cd – Sportswagon – har Sverigepremiär på lördag. På måndag kan du läsa första testet i Aftonbladet Bil. Nu avslöjar Kia priserna på nya kombin.

Förra, och första, generationen av Kia Ceed har gjort succé i Sverige. Kia räknar med 25 000 sålda exemplar, enbart av kombimodellen.

Nya Ceed är 15 mm längre, (450 cm), 5 mm lägre (148 cm). Bredden uppgår till 148 cm vilket är 10 mm mindre än den utgående modellen, som kom 2007 och numera är hett eftertraktad på begagnatmarknaden, särskilt med dieselmotorn. Frågan är hur bra ersättaren är, men du får ge dig till tåls till måndag för att få reda på den saken. Redan nu kan vi avslöja priserna:

1,4 l bensin, sexväxlad manuell 173 900 kr

1,4 l CRDi, sexväxlad manuell 183 900 kr

1,6 l GDi med komfortpaket och sexväxlad manuell, 198 900 kr

1,6 l GDi med komfortpaket och DCT dubbelkopplingslåda 208 900 kr

1,6 l CRDi, med komfortpaket sexväxlad manuell 208 900 kr

1,6 l CRDi med komfortpaket och sexväxlad automat 218 900 kr

1,6 l CRDi med Executivepaket och sexväxlad manuell 252 900 kr

1,6 l CRDi med Executivepaket och sexväxlad automat 262 900 kr

Kia fortsätter med sitt starkaste försäljningsargument - garantierna. Som övriga Kia-modeller har Kia Ceed 7 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti samt 5 års lackgaranti. Men just idag drar svenska bildelsgrossister Kia inför Marknadsdomstolen eftersom Kia kräver att kunderna gör service hos märkesauktoriserade verkstäder för att få sju års garanti på bilen. Annars får man nöja sig med tre. Ett konkurrensbrott, enligt Sveriges Bildelgrossisters Förening.

Priserna är nu för tiden inte senastionellt låga, jämför till exempel med priserna på nya Golf (som dock inte finns som kombi ännu). I somras testade vi nya Ceed i femdörrarsutförande mot utgående Golf-versionen (den nya introduceras i november) där Golfen fick se sig slagen. Ska bli spännande att se om nya Golf står sig bättre mot Ceed. Prismässigt är skillnanden inte så stor längre, men Kia satsar på utrustning och de där garantierna.

Kia är på storoffensiven och koreanerna är numera VW-chefen Martin Winterkorns största bekymmer. För ett par veckor sedan avslöjade Kia att de också gör en sportcoupé av Ceed som direkt utmanar VW Scirocco.