Toyota återkallar 7,4 miljoner bilar

19 000 bilar påverkas i Sverige

MOTOR

Ett fel i en fönsterhiss riskerar att orsaka bränder i ett flertal av Toyotas bilmodeller.

Världens största biltillverkare tvingas nu återkalla 7,4 miljoner bilar runt om i världen till följd av ett fel på reglaget på förarsidan.

Bland de berörda modellerna finns Camry, RAV 4, Yaris och Corolla tillverkade under perioden 2005–2010. I Sverige finns inte Camry, men cirka 19 000 exemplar av de andra tre berörda modellerna.

– Ägarna får ett brev med en inbjudan till verkstad för att få den felaktiga delen utbytt, säger Bengt Dalström som är informationschef på Toyota i Sverige.

Bötfälldes i USA

Enligt Toyotas talesperson Shino Yamada har inga olyckor orsakats av det problem som ska åtgärdas.

Toyota, som haft en svår ekonomisk period efter det japanska skalvet och tsunamin 2011, har under perioden 2009–2012 i omgångar behövt återkalla fler än tolv miljoner bilar till följd av problem med problem med en golvmatta, som gav upphov till plötsliga accelerationer. Detta problem misstänks ha gett upphov till dussintals dödsolyckor och företaget bötfälldes av amerikanska myndigheter.

FAKTA

Toyota en av de tre stora

Toyota tillhör världens tre största biltillverkare tillsammans med amerikanska GM och tyska Volkswagen.

Första kvartalet i år såldes nästan 2,5 miljoner bilar och målet för 2012 är över 10 miljoner sålda bilar. GM och Volkswagen sålde klart färre.

På den svenska marknaden dominerar Volvo och Volkswagen. Toyota kommer först på fjärde plats. De populäraste modellerna i Sverige är Yaris och Avensis.

Källa: Bil Sweden (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM