Range Rover Evoque - kvinnornas favoritbil

Årets bil - en riktigt posh jeep

1 av 4
Range Rover Evoque finns också i en särskild Victoria Beckham-edition.
MOTOR

Range Rover Evoque är årets bil - om kvinnorna får välja. En jury med kvinnliga motorjournalister har sagt sitt.

Så här års börjar det dra ihop sig för allehanda utmärkelser. Nobelpris, oscarsnomineringar - och bilpriser. Årets bil-juryn sitter just nu och funderar på vad som ska ersätta Chevrolet Volt/Opel Ampera som fick utmärkelsen förra året. Chevrolet Volt som trots priset har floppat försäljningsmässigt och tvingat GM att stoppa tillverkningen eftersom lagret var fullt av osålda bilar.

Annars är ett pris av det här slaget ofta en PR-mässig framgång och värdefullt för biltillverkarna. Så också för Range Rover Evoque som just fått priset Women’s World Car of the Year 2012, av en grupp kvinnliga motorjournalister från 12 länder. Det torde glädja Range Rover som involverade Victoria Beckham under utvecklingen av den flärdfulla lilla jeepen, ett konsultarbete som nu har gett utdelning.

Juryn delar ut priser i fyra kategorier: Familjebil, lyxbil, sportbil och mest ekonomiska bil. Juryn tittar på säkerhet, värde, utseende, lastutrymme, barnvänlighet, lättkördhet, färg, sexappeal och miljö när de granskar bilutbudet. Ganska standardbetonade kategorier, men Årets bil-juryn bortser nog från färg och sexappeal.

Evoque vinner med motiveringen: "Den kanske inte gör noll till hundra på en supertid eller har ett sensationellt vridmoment, men det är en bil som talar väldigt starkt till kvinnor".

Så här blev resultatet i årets omröstning:

Familjebil:
1. BMW 3-serie
2. Audi Q3
3. Ford Focus
Lyxbil:
1. Range Rover Evoque
2. Jaguar XJ
3. Audi A6
Sportbil:
1. Porsche 911
2. Jaguar XKR
3. Mercedes SLK

Ekonomi:
1. Honda Civic
2. VW Up!
3. Ford Fiesta
Totalsegrare:
1. Range Rover Evoque
2. BMW 3-serie
3. Audi Q3