Försök inte att stjäla en Volvo

Volvo stöldsäkrast i Sverige och Storbritannien

Volvo V40. Foto: LENNART PETTERSSON
MOTOR

Volvo har absolut högst nivå på stöld- och inbrottsskydd, det slår brittiska försäkringsbranschen fast.

Den brittiska försäkringsbranschen delar årligen ut utmärkelser till nya bilmodeller som bäst når upp till kraven som säkerhetsnormen NVSA (New Vehicle Security Assessment) ställer upp för konstruktion och utrustning. Utmärkelser går även till exempelvis mest innovativa biltillverkaren på säkerhetsområdet och mest miljövänliga bilmodell.

Tre märken låg i topp och har gjort ett mycket bra jobb på båda marknaderna: Audi, Volkswagen och Volvo. Men det blev Volvo som tog hem utmärkelsen British Insurance Vehicle Security Award.

– Volvo har gjort en fantastisk ansträngning för att hålla den höga skyddsnivån i både Sverige och Storbritannien, säger Anders Edvardsson som är affärsområdesansvarig för NVSA-normen i Sverige.

Detta var andra gången som utmärkelsen delades ut – och andra gången som Volvo tog hem segern.

NVSA-normen för klassificering av stöld- och inbrottsskyddet hos bilar infördes i Sverige 2008, som första land utanför Storbritannien.

Klassificeringen är praktisk för bilköpare, som enkelt kan bedöma olika bilmodellers säkerhet när det gäller stöld och inbrott. Den behövs också för att kunna sätta en rättvis premie på olika fordon, och påverkar därför försäkringskostnaderna.

FAKTA

NVSA (New Vehicle Security Assessment) är en teknisk norm och metod för analys, värdering och premiering av stöld- och inbrottsskydd på personbilar. När en ny bilmodell kommer ut på den svenska marknaden, stjärngraderas den gällande två olika kriterier: hur inbrottssäker bilen är respektive hur svårt det är att stjäla bilen.

Källa: Trafiksäkerhetsföreningen

AFTONBLADET