Volvo stoppar produktionen

En veckas uppehåll i Torslandafabriken

MOTOR

Budskapen från Volvo är dubbla. Sedan tidigare har man meddelat att man vill spara på bemanningen, men ändå fortsätta satsa på utvecklingen av nya modeller. Idag kommer beskedet att bandet på Volvo-fabriken i Torslanda stoppas en vecka.

Volvos vd Stefan Jacoby är för närvarande sjukskriven.

Efter flera månader med vikande försäljning trycker nu Volvo Personvagnar på bromsen.

Tillverkningen i Torslandafabriken stoppas under höstlovet.

Och i Olofström får 50 inhyrda sluta.

– Vi räknar inte med någon snabb förbättring på marknaden. Med ett Europa som sjunker allt djupare ner i lågkonjunktur så slår det mot kundernas vilja att köpa bil, säger Volvo PV:s presschef Per-Åke Fröberg.

Hittills i år har Volvo tappat 6 procent jämfört med januari–september i fjol. Försäljningen följer den ekonomiska krisens geografi där till exempel Italien rasat 24 procent, medan Tyskland bara är ner 1 procent.

Ett första steg för att inte bygga bilar för lagret var att sänka takten i Torslanda den 1 oktober från 57 till 50 bilar i timmen. Då lämnade också 270 bemanningsanställda fabriken.

Stopp runt jul

Men det räckte inte. Därför stoppas bandet vecka 44. Det minskar produktionen med 3 000 bilar i ett slag. De 2 500 bilbyggarna är lediga med full lön genom en kombination av permission från företaget och inarbetad tid.

Fabriken står stilla även fem dagar runt jul och nyår.

– Klart att det är ett allvarligt tecken samtidigt som det är ett sätt att reglera volymen utan dramatiska åtgärder. Men fortsätter försäljningen ner så blir det värre, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvos bolagsstyrelse.

Ingen kris

Enligt företaget planeras inga uppsägningar av fast personal.

– Nej, det finns ingen risk för det. Det går inte att jämföra med 2008-2009 då över fyra tusen fick gå. Då var Volvo i kris. Det är vi inte i dag, säger Per-Åke Fröberg.

För de inhyrda är tillvaron osäkrare. På måndagen fick 50 bemanningsanställda på Volvos karossfabrik i Olofström beskedet att de inte får fortsätta.

– Det görs kontinuerligt bedömningar av hur mycket inhyrd personal vi behöver, säger Per-Åke Fröberg.

I början av september sade Volvos vd Stefan Jacoby att lönsamhetsfrågan just nu är sekundär och att det var viktigt för företaget att fortsätta satsa:

– Det viktiga är att jag kan genomföra våra investeringsplaner. Annars riskerar vi att vi hamnar i ett läge som Saab, att vi börjar skära ned och förstör vår framtid.

Jacoby drabbades för ett par veckor sedan av en stroke och är för tillfället ersatt av Jan Gurander.

FAKTA

Volvos försäljning

Volvo Personvagnars tre största marknader januari–september 2012. Skillnad i procent jämfört med försäljningen samma tid förra året:

1. USA (–1 procent)

2. Sverige (–16 procent)

3. Kina (–7 procent)

Volvo har två bilfabriker – i Torslanda i Göteborg och Gent i Belgien.

Torslandafabriken drabbas hårdare än Gent av minskad försäljning eftersom den belgiska fabriken tillverkar de bäst säljande modellerna. I höst ökar flexibiliteten mellan fabrikerna när S 60, som tidigare bara byggts i Gent, också tillverkas i Göteborg. (TT)

TT