Efter vd:ns stroke – Volvo byter chef

1 av 2 | Foto: Aftonbladet bild
Volvos vice styrelseordföranden Hans-Olov Olsson.
MOTOR

Volvo Personvagnar bytte vd på fredagsmorgonen.

Ut åkte den nyligen strokedrabbade Stefan Jacoby, in lyftes den tidigare MAN-chefen Håkan Samuelsson.

- Detta har inget att göra med Jacobys hälsosituation, säger Volvos vice styrelseordförande Hans-Olov Olsson.

Efter ett två dagar långt styrelsemöte kom nyheten om vd-bytet.

– Håkan Samuelsson har varit med oss i styrelsen sedan början, han är familjär med företaget. Han är rätt man att ta företaget in i nästa fas, sade vice styrelseordföranden Hans-Olov Olsson.

Nästa fas handlar enligt Samuelsson och Olosson om att öka företagets vinst och att förbättra tillväxten på den viktigaste tillväxtmarknaden, som är Kina.

– Vi har en ny situation med en marknad som är mycket tuff. Ekonomin i Europa går allt långsammare och vi är inte lyckliga med försäljningsutvecklingen i Kina. Vi måste reagera på situationen vi är i och få ett omedelbart fokus på lönsamhet, sade den nye vd:n Håkan Samuelsson.

”Rätt man in i nästa fas”

Den nu avpolletterade tysklandsfödde vd:n Stefan Jacoby drabbades av en stroke i början av september. Han uppgav då att det var en mindre stroke och det hette att han skulle vara tillbaka på jobbet efter en månad. Så blev det inte.

Vice styrelseordförande Hans-Olov Olsson fick flera frågor om styrelsen hade börjat leta efter ny vd i samband med Jacobys stroke, men förnekade det:

– Detta har inget att göra med Jacobys hälsosituation. Vi har utsett Håkan Samuelsson för att han är rätt man att ta företaget in i nästa fas.

Återvänder efter tolv år

61-årige Håkan Samuelsson var vd för den tyska buss- och lastbilstillverkaren 2005-2009. Han har också en lång bakgrund inom den svenska lastbilstillverkaren Scania.

– Efter tolv år i München återvänder jag till Sverige. Jag flyttar till Göteborg och börjar som vd för Volvo, sade Håkan Samuelsson vid presskonferensen i Stockholm.

FAKTA

Stroke är ett samlingsnamn på hjärninfarkt – blodpropp i hjärnan – och hjärnblödning.  Varje år insjuknar cirka 30 000 personer i stroke. Två tredjedelar av dem drabbas för första gången. Stroke förekommer i alla åldrar, men risken ökar med stigande ålder. Kvinnor och män drabbas i ungefär samma utsträckning. Men kvinnor insjuknar i allmänhet senare än vad män gör. Medelåldern för män är 73 år och för kvinnor 77 år.

Tecken på stroke:

• plötsliga domningar eller plötslig svaghet i ansikte, armar och ben, oftast – men inte alltid – bara i den ena kroppshalvan

• plötslig förvirring eller svårigheter att tala och förstå

• plötsliga synstörningar på ena eller bägge ögonen

• plötsliga svårigheter att gå, plötslig yrsel, svindel, dubbelseende eller försämrad balans och koordination

• plötslig, kraftig huvudvärk utan klar orsak.

Källa: www.vardguiden.se