Vinterdäck för lastbilar blir lag

Börjar gälla vid årsskiftet

MOTOR

Regeringen har fattat beslut om vinterdäckskrav på tunga fordon. Förändringen träder i kraft vid årsskiftet.

Från årsskiftet skärps kraven på tunga fordon. Då ska alla tunga fordon som kör på svenska vägar ha vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars när det är vinterväglag som råder. Orsaken till skärpningen är att trots att de flesta tunga fordonen har haft godkänt mönsterdjup på sina däck har det ändå inträffat olyckor som stoppar upp trafiken under vintertid, skriver näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Beslutet är efterlängtat och är en klar seger för trafiksäkerheten, säger Maria Spetz, VD på Motormännen.

För två år sedan genomförde Motormännen och tidningen Motor en kartläggning som visade att under november och december det året inträffade 2 000 störningar i trafiken där tung trafik varit inblandad, enligt statistik från Trafikverkets trafikledningscentraler. Av dessa hade 85 procent stor eller mycket stor påverkan på trafiken. Totalt orsakade olyckorna stopp och förseningar i trafiken på 158 dygn.

– Nu är det viktigt att landets polismyndigheter har resurser att se till att lagen följs. Detta bland annat för att det inte ska uppstå en ekonomisk nackdel för den tunga trafiken som vill köra trafiksäkert, säger Maria Spetz.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM