Volkswagen Golf är Årets Bil 2013

Storsegrade mot Volvo och Toyota

1 av 3
VW GOLF
MOTOR

Den sjunde generationen Volkswagen Golf är Årets Bil, anser en jury om 58 motorjournalister från hela Europa. Och bilen tog storslam i tävlingen med mer än dubbelt så många poäng som tvåan Toyota GT86 och trean Volvo V40.

Med 414 poäng mot Toyotas och Volvos 202 respektive 189 poäng var det ingen tvekan om vilken bil som årets jury ville se som vinnare i den 38:e upplagan av Årets Bil. Tillsammans med Renault Clio är Golf den enda bilen som tagit hem priset två gånger.

Imponerande teknik

Hemligheten bakom totalsegern är att bilen är fullsmetad med säkerhetsutrustning som standard, utrustning som tidigare varit förbehållet betydligt dyrare bilar.

Ett axplock av systemen är bland annat aktiva bromsar, som känner av om bilen är nära en olycka och tvärbromsar så fort föraren nuddar bromspedalen och som även bromsar in bilen helt även efter en olycka, vingelvarnare och en adaptiv farthållare som anpassar bilens hastighet till bilen framför. Dessutom kommer även trötthetsvarnare som standard, vilket betyder att bilen känner av om föraren håller på att somna och skickar en liten väckarsignal.

Bränsleeffektiv

Samtliga motorer kommer utrustas med start/stopp-teknik för att sänka bränsleförbrukningen och i 1,4 TSI stängs två av de fyra cylindrarna av under låg belastning för att vidare dra ner förbrukningen.

Volvo på tredjeplats

I beslutet nämner juryn även de positiva vägegenskaperna som ger en trygg och tyst färd. Samtliga egenskaper ligger bakom utmärkelsen till Årets Bil.

Svenska Volvo V40 kom på en hedrande tredjeplats, strax efter tvåan Toyota GT86, som Aftonbladet Bil nyligen vintertestat mot BMW M135i, Audi A1 Quattro och Subaru Impreza WRX STi.