Volvo ökar takten i fabrikerna

MOTOR

Volvo ökar produktionstakten när nya uppdaterade bilmodeller börjar att säljas i maj.

– I Torslandafabriken ökar vi från 45 bilar i timmen till 51 och i Gent går vi från 54 till 57 bilar i timmen, säger Volvos presschef Per-Åke Fröberg.

Om det också innebär fler jobb är oklart.

– Det hoppas vi, men det är för tidigt att säga. I så fall handlar det i första hand om folk från bemanningsföretag, säger Per-Åke Fröberg. Under förra året sänktes produktionstakten i Volvo Personvagnars fabriker i flera steg när marknaden vek. I stort sett alla bemanningsanställda skickades hem.

Vad gäller Torslandafabriken är man trots taktökningen en bra bit ifrån förra årets toppnotering när det gjordes 57 bilar i timmen.

Volvo har fortfarande problem med sin försäljning. När februari nu har summerats ser man en nedgång på 8,8 procent totalt sett, enligt Fröberg.

Under årets två första månader har försäljningen minskat med 5,5 procent jämfört med samma tid i fjol.

– Det är inte så att vi tror att den europeiska marknaden kommer att vända i år, men vi vet att med nya modeller och nya erbjudanden så triggas kunderna, säger Per-Åke Fröberg.

Designer från Bentley

Volvo PV har engagerat Robin Page från Bentley som ny chef för interiördesign, skriver svd.se.

Det görs samtidigt som Volvo-ägaren Li Shufu, från sitt hemland Kina, kritiserar Volvo för bilarnas design som han inte anser är lyxig nog – i vart fall inte för de kinesiska köparna.

– Man har inte anpassat sig till kinesernas uppfattning om lyx när det gäller interiördesignen, sade Li Shufu till Rapport på tisdagskvällen.

TT