Så misstänksamma är vi vid bilköp

Svenskarna är hederliga men skeptiska

MOTOR

Svenskarna är misstänksamma mot andra säljare, men själva hävdar en klar majoritet att vi inte förskönar våra egna bilannonser. Det visar en Sifo-undersökning som auktionsföretaget Kvarndammen låtit utföra.

En miljon bilar byter varje år ägare, men det är inte alltid helt smärtfritt. Åtminstone inte om man får tro de senaste siffrorna från en Sifo-undersökning. Där kommer man nämligen fram till att snudd på hälften av både säljarna och köparna tycker att det är jobbigt att förhandla om priset. Dessutom tror nästan lika många, 42 procent, att de blir lurade när de säljer eller köper en begagnad bil.

Allra jobbigast är att bedöma vad man ska ta för sin pärla när det är dags att hitta nya köpare. Det tycker 36 procent, medan 29 procent tycker att alla prutare är det jobbigaste momentet med att sälja bilen.

Hederliga men misstänksamma

Samtidigt säger nära sex av tio tillfrågade att de aldrig förskönar eller undanhållar viktig information. När det däremot är dags att köpa bil tror exakt hälften av alla att de å sin sida tror att det är de andra bilförsäljarna som fifflat med sina annonser. Ungefär lika många är oroliga att betala för mycket och få för lite när de köper respektive säljer sina bilar.

De allra flesta, fyra av tio svenskar, känner sig ganska dåliga på att bedöma kvalitén på begagnade bilar. Bara tre procent anser sig vara ”Mycket bra”.