Här är Daniel Craigs nya bil

Firade 45-årsdagen med att ge sig själv en ordentlig födelsedagspresent

1 av 25
Foto: United Artists Corporation
MOTOR

Filmstjärnan Daniel Craig som är på tapeten för att ha slagits mot Ola Rapace i rollen som James Bond, firade nyligen 45-årsdagen med att ta emot nycklarna till sin nya bil. Och det verkar som att skådespelaren hämtat lite inspiration från just – James Bond.

En av de mest välkända Aston Martin-bilarna från Bond-filmerna är naturligtvis den silvergrå Aston Martin DB5 som gjorde premiär i 1965 års Goldfinger. Sedan dess har den klassiska Bond-bilen varit med i elva av de totalt 23 filmerna. Någon sådan blev det dock inte för Daniel Craig denna gång, som i stället valde att lägga sina 150 000 pund, motsvarande 1,4 miljoner kronor, på sin nya V12 Vantage Roadster skriver Daily Mail.

Under huven ruvar en V12:a på sex liter och 517 hästkrafter, nog för att skicka upp Daniel Craig till 100 km/h från stillastående på 4,5 sekunder. Toppfarten är 305 km/h.

Har kört svenskt

Historiskt är det dock inte bara Aston Martin som varit agent 007:s ”weapon of choice”, i böckerna som skrivits om James Bond var det faktiskt svenska Saab 900 Turbo som sköt skurkar ur passagerarsätena.

På 90-talet köpte BMW in sig i filmerna vilket ledde till att frisörsbilen BMW Z3 med 115 hästkrafter var bilen ur Golden Eye, med Izabella Scorupco som Bond-brud. Även uppföljaren med Pierce Brosnan, Die Another Day, hade en BMW i bilhuvudrollen, denna gång en 750Li.

När Daniel Craig axlade rollen i Casino Royale var ordningen dock återställd till Aston Martin med en DBS, som totalkvaddades i klassisk Bond-stil. Om Daniel Craig har några sådana planer är oklart.