Norge förbjuder sms bakom ratten

VTI: ”Förbud har ingen långvarig effekt”

MOTOR

Norge inför nu totalförbud mot att läsa och skicka sms när man är ute och kör, skriver norska vg.no. Men i Sverige är det fortsatt fritt att sms:a bakom ratten.

Från och med den andra maj får du inte göra som på bilden, åtminstone inte i Norge. Då införs nämligen nya hårdare regler mot att läsa och skriva textmeddelanden bakom ratten.

– Användandet av mobiltelefoner i bilar kan störa körning. Vi anpassar därför reglerna för att göra det ännu säkrare på norska vägar, säger norska transportministern Marit Arnstad i ett uttalande.

Sedan tidigare får man bara tala i telefon bakom ratten om man har ett handsfree-set. De nya reglerna innebär att man bara får använda telefonen för att svara på och avsluta ett samtal, något norska motsvarigheten till Trafikverket förslog redan 2011.

Inget brott att sms:a i Sverige

Tidigare har det i norska trafiklagen stått att man ska visa hänsyn och vara vaksamma på att undvika skador och olyckor, vilket nu förtydligas med sms-förbudet. I Sverige begår man inget brott genom att skicka sms bakom ratten, men enligt Anders Lundblad på Transportstyrelsen är det i praktiken olagligt även här.

– Det är spel för galleriet det där. Man ska vara uppmärksam i trafiken enligt lag även i Sverige, säger han till Aftonbladet Bil.

Enda EU-landet utan förbud

Sverige är i nuläget det enda EU-landet som inte har ett förbud mot att använda mobiltelefonen bakom ratten utan handsfree. Enligt en rapport från Statens väg- och trafikforskningsinstitut VTI som kom 2011 konstaterade man att förbud inte har någon långvarig effekt och det är det regeringen förlitar sig till. Den 27 mars kommer riksdagen ha debatt och fatta beslut i frågan.

– Då kommer det inte bara handla om sms utan mobilanvändning över huvud taget, säger Andreas Schander, pressekreterare vid VTI.

ARTIKELN HANDLAR OM