Statens Saabpanter har rasat i värde

Foto: Foto: Niclas Hammaström
MOTOR

Staten tvingades lösa Saab Automobiles lån på 2,2 miljarder kronor efter konkursen. Nu fattas 600 miljoner kronor i det som skulle vara fullgoda säkerheter.

Foto: Ulf Höjer

STOCKHOLM. När Saab fick statliga garantier för ett lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) 2010 var budskapet från regeringen och Riksgälden att skattepengar inte skulle äventyras.

Genom panter i reservdelsbolaget Saab Parts och verktygsbolaget Saab Tools skulle staten ha säkerheter som täckte lånet.

Men i Riksgäldens årsredovisning för 2012 har värdet av panterna skrivits ner till 1,6 miljarder kronor. Saabs konkurs i slutet av 2011 påverkade reservdelsbolaget mer än väntat.

Bo Lundgren, som var chef för Riksgälden under Saabturerna och fram till februari i år, ser det ändå inte som en förlustaffär.

– Den här nedskrivningen är för att tillgododse redovisningskraven. Skulle bolaget säljas nu kan man inte räkna med mer än så, men det finns ingen anledning att sälja, säger han.

Staten tog i fjol över ägandet av Saab Parts och räknar med att ta hem vinster från det lönsamma bolaget. Dessutom väntas pengar från Saab Tools konkurs där det finns ett överskott.

Och Bo Lundgren vill se allt i ett bredare perspektiv.

– Lånegarantin gjorde att människor kunde behålla jobben längre och samhället slapp kostnader för arbetslöshet.

FAKTA

Saabs lån och statens säkerheter

Februari 2010 beviljar regeringen statliga lånegarantier för Saabs lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) när Spyker blir ny ägare av Saab.

December 2011 går Saab Automobile i konkurs och Riksgälden löser lånet i EIB på 2,2 miljarder kronor.

December 2012 tar Riksgälden över ägandet av Saab Parts efter att konkursboet sålt merparten av övriga tillgångar i Saab Automobile till Nevs. Saab Parts ingick inte i konkursen. I fjol hade reservdelsbolaget en vinst på 136 miljoner kronor efter finansnetto.

Januari 2013 flyttas ägandet av Saab Parts över till Finansdepartementet.

(TT)

TT