Nu säljs de allra sista Saabarna

1 av 15
Saab 9-5
MOTOR

Saab, som i slutet av året kommer att återuppstå under ny regi, lyckades tillverka ett antal bilar som aldrig kom ut till kunder. Nu är de och en hel del unika bilar, som den allra sista tillverkade Saaben, till salu.

– Vi märkte hur starka känslor det fanns för Saab, säger Per Blomberg som är med och har hand om auktionen.

När Saab gick i konkurs den 19 december 2011 var det efter många turer och löften om att få ihop finanserna. Men trots lojala fabriksarbetare och ett ivrigt kringflygande för dåvarande vd Victor Muller var pengarna slut och ett stycke industrihistoria i graven. Innan fabriken klappade ihop hann man dock bygga ett antal bilar som nu alltså är till salu.

– Vi hade en liknande auktion i slutet av förra året och märkte då vilka starka känslor som fortfarande finns för Saab runt om i världen. Intresset var enormt, både i Sverige och internationellt. När de sista bilarna nu säljs förväntar vi oss ett lika stort intresse bland Saab-entusiasterna, säger Per Blomberg, affärsområdeschef på KVD som har hand om försäljningen.

Sista tillverkade Saaben

Bland bilarna som nu står till försäljning finns bland annat den allra sista Saaben, en 9-3X. Andra guldkorn som lär komma att bli populära samlarobjekt är sju av totalt 30 byggda Saab 9-5 SportCombi. Dock inträffade konkursen alltför snabbt vilket medfört att kombin inte kunde registreras in av Saab. Därmed kommer den inte heller kunna köras på allmän väg.

– Just de fordonen är samlarobjekt och får under inga omständigheter sättas i trafik.

Går det inte att kringgå på något sätt?
– Saab Automobile AB kommer inte att hjälpa till att registrera in något av fordonen. Eftersom många av de fordon som säljs på auktionen inte är typgodkända kommer det inte gå att registrera in dem i framtiden heller.

Andra bilar som finns på auktionen är 31 av totalt 700 exemplar av Saab-suven 9-4X, som byggdes i samarbete med General Motors.

För mer information om auktionen, besök auktionshusets hemsida kvd.se.