USA:s nya vapen – en hybridbil

FED ersätter trotjänaren Humvee

1 av 42 | Foto: Ricardo
MOTOR

Här är amerikanska arméns nya bil som ersätter den utgående HMMWV, populärt kallad Hummvee. Nya FED har hybridmotor, står pall för minor och klarar sig på mindre än halva bränsleförbrukningen.

Amerikanska armén är, även om det är svårt att tro det med tanke på sin hyfsat tilltagna budget, måna om att sänka bränsleförbrukningen i sina fordon. Nu är inte FED (Fuel Efficient Demonstrator) någon utpräglad snålvarg, men med en genomsnittlig förbrukning på 3,3 liter per mil kommer soldaterna åtminstone bra mycket längre per mil än i de nu utgående Hummvee-modellerna, som i stadstrafik ledigt kommer upp i 7,8 liter milen.

Väger nästan sju ton

Tack vare ett friskt användande av lättviktsmaterial som kolfiber och aluminium har man lyckats hålla vikten nere på cirka 6 800 kilo – med konventionella tillverkningsmetoder hade vikten varit drygt det dubbla.

Motoreffekten i den 4,5 liter stora dieselmotorn och de dubbla elmotorerna stannar på 200 hästkrafter och 770 newtonmeter. Den bakre elmotorn jobbar tillsammans med förbränningsmotorn med att driva bakhjulen, medan ytterligare en elmotor ser till att få fart på framhjulen. Toppfarten på 120 kilometer i timmen lovar man ska gälla nästan oavsett underlag.

Klarar 60 graders lutning

Inuti bilen färdas fyra soldater säkert från minor och attacker, och skulle bilen välta håller fempunktsbälten dem fastspända. FED ska klara en lutningsgrad på 60 grader innan det blir för mycket.

För att se mer av FED så fick tv-profilen tillika bilnörden Jay Leno chansen att provköra FED i ett avsnitt av Jay Leno’s Garage. Avsnittet ser du nedan.

Fotnot: HMMWV står för High Mobility Multipurposed Wheeled Vehicle, eller Hummvee som förkortningen inofficiellt utläses. Bilen fick en civil upplaga 1992 och döptes till Hummer. Missa inte bildspecialen av Hummer i bildspelet längre upp i artikeln!