Shelby släpper rå muskelbil

Får fler hästar än lasagne

1 av 47
MOTOR

Amerikanska Shelby 1000 S/C är minst sagt en brutal tolkning av Fords redan snabba Mustang GT500. Originalets motor som kallats ”världens kraftigaste V8” får se effekten närapå dubblas från 662 hästkrafter – till 1 200 hästkrafter.

Att stoppa stora V8:or i Mustanger är något Shelby kan kalla sitt expertområde. Det började redan på 60-talet med enormt kraftiga motorer som man stoppade ner i företaget AC:s då lite daterade modell Ace. Bilarna var så snabba att Storbritannien avskaffade fri fart på motorvägar efter att en förare fick upp sin bil till 300 km/h på motorvägen M1.

När man nu släpper sin senaste tolkning av Ford Mustang, vars 5,8 liter stora kompressormatade V8 på 662 hästkrafter enligt Ford är den mest kraftfulla V8:an på marknaden i dag, har man inte sparat på krutet. Efter ett par vändor med V8:an har man nu fått ut 1 200 hästkrafter, fullt i par med bland annat Bugatti Veyron.

Bilen väntas göra premiär på bilsalongen i New York nästa vecka men Aftonbladet Bil kan visa upp bilderna redan nu. Exteriört är det inte mycket som avslöjar Shelbys bil från den Ford Mustang den bygger på, utan det mesta har gjort utan att ändra Mustang-karossen särskilt mycket.

Klarar kurvor

Launch control ser till att inte spinna bort all effekt som fortsatt skickas ner via bakhjulen och större bromsar och en styvare upphängning ska se till att kraften ska gå att tygla. Till de belackare som tvivlar på bilens prestanda när vägen svänger kontrar Shelbys testförare.

– Den här bilen kan inte enbart bedömas på sin fantastiska kraft. Styrningen ger en underbar feedback och bilen går som tåget. Den attackerar kurvor och går igenom dem med minimal krängning och fantastiskt grepp. Samtidigt är bilen så foglig att det går att cruisa nerför Manhattans gator, säger Vince LaViolette.

Kostnaden för att göra om sin Ford till en Shelby 1000 S/C kommer enligt företaget gå på 154 995 dollar (plus 55 000 dollar till för själva grundbilen) motsvarande en miljon kronor. Det är visserligen dyrt, men även sett i den prisklassen är det få bilar som kommer i närheten av Shelbyns 1 200 hästkrafter. Endast 100 bilar kommer byggas.