Ford tvingas be Berlusconi om ursäkt

Foto: Foto: AP Scanpix
MOTOR

Ford ber nu om ursäkt för en uppmärksammad reklambild där Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi syns bakom ratten, till synes efter att ha bundit och kidnappat tre kvinnor.

Ford är i hetluften efter att en reklam, som troligtvis hade den ursprungliga planen att marknadsföra bagageutrymmet i Ford Figo, läckt ut på nätet via sajten adsoftheworld.com.

Texten ”leave your worries behind” drar på att lämna skandalerna kring den förre premiärministerns bunga-bunga-fester bakom sig. Berlusconi anklagades 2011 för att bland annat ha köpt sex av en då 17-årig flicka.

Flera indiska medier kallar reklamen för sexistisk och fördömer den förlegade kvinnosynen den ger uttryck för. Enligt indiska sajten Indiancarsbikes.in var det ett team på reklambyrån JWT som står bakom bilderna, som alltså läckte ut utan Fords godkännande.

– De här reklambilderna var aldrig ämnade att publiceras och borde aldrig ens ha skapats, än mindre borde de ha laddats upp på internet, säger en talesperson för företaget till Business Insider.

Paris Hilton och Michael Schumacher

En annan av reklambilderna visar dokusåpastjärnan Paris Hilton som gett medlemmar ur familjen Kardashian, även de kända genom dokusåpor, samma behandling. Den tredje bilden i serien visar förre Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher vars comeback till sporten 2010 präglades av att den förre toppföraren fick se sig omkörd av de yngre förmågorna Lewis Hamilton, Sebastian Vettel och Fernando Alonso.

Bilderna har läckt ut bara dagar efter att indiska parlamentet godkände skärpningar av straff kring sexuellt våld, efter flera uppmärksammade våldtäkter.

Både Ford Indien och reklambyrån JWT har bett om ursäkt för reklamerna.

ARTIKELN HANDLAR OM