Var tredje ny bil kvar hos handlare

MOTOR

Försäljningen av nya bilar går i betydligt lägre takt än vad officiell statistik låter påskina. Bara förra året registrerades drygt 100 000 bilar hos återförsäljarna själva – och inte hos privatpersoner. I värsta fall kan det innebära att garantier från biltillverkare löper ut "i förtid".

Tidigare i år kunde Aftonbladet Bil rapportera att bland annat Volvos kinesiska återförsäljare fifflade upp glädjesiffror för att gynna försäljningsstatistiken. Nu verkar problemet vara större än så, enligt en granskning som Dagens Nyheter låtit göra. Många av de nya bilar som registreras hamnar inte hos företag eller privatpersoner. I fjol registrerades 36 procent av bilarna på nybilsmarknaden på bilhandlare, visar statistik från SCB och tjänstebilsföretaget Ynnor. Det innebär att de vikande försäljningssiffrorna mörkas – av bilhandlarna själva.

Inget konstigt med det, handlarna parerar svängningarna i konjunkturen, säger en återförsäljare till Dagens Nyheter. Att bara stoppa produktionen är inte ett alternativ för de flesta biltillverkare. Andra anser att dagens nivåer är ohållbart höga.

"Kunden måste informeras"

Ett annat problem med att sälja en redan inregistrerad bil är att även om bilen är ny så kan vissa garantier ha löpt ut, eller kommer att löpa ut innan man som köpare inser det.

– Kunden måste informeras av återförsäljaren om skälet till rabatten är att bilen redan är registrerad. Kunden skall även få information om garantin redan har startat och i så fall från vilket datum. Det kan även gälla vagnskadegarantin, säger Björn Ågren, försäljningsdirektör på Renaults importbolag, till Dagens Nyheter.

TT-Aftonbladet