Glöm klockan i påsktrafiken

Foto: AP
MOTOR

Låt påskresan ta den tid den tar.

Stress kan leda till olyckor när trafiken tätnar på vägarna.

Skärtorsdagen och annandag påsk hör till årets trafiktätaste dagar. Speciellt vägarna till och från fjällen fylls av påskturister och köerna kan i en del fall bli både långa och långsamma.

Då är det bra att inte bestämma någon viss tidpunkt när man ska vara framme.

– Det går ju inte att dimensionera vägarna efter julen och påsken, därför kanske man får räkna med att det tar en halvtimme eller en timme längre om det är mycket trafik, säger Jonas Bengtsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

I genomsnitt dör sju–åtta personer varje år i den svenska påsktrafiken. Men olycksrisken minskar om man följer de vanliga råden: Att man ska starta i god tid, att man är utvilad, håller avstånden och anpassar hastigheten.

Just i år är det också fortfarande vinterväglag i en betydligt större del av landet än det brukar i samband med påsk. Låt alltså vinterdäcken sitta kvar till efter påskresan.

Har man möjlighet till det kan det också vara smart att undvika att ge sig ut på vägarna just på skärtorsdagen och annandagen. En dag tidigare eller senare är det troligen glesare på vägarna.

– Det är alltid bra att ha på Sveriges Radio så att man får trafikinformation, säger Jonas Bengtsson.

TT