Tesla inkluderas på Nasdaq 100

1 av 20
MOTOR

Lilla elbilstillverkaren Tesla går från klarhet till klarhet. Efter att ha imponerat på en hel bilvärld – och Aftonbladet Bils reporter med Tesla Model S – ska den lilla Kalifornien-baserade bilbyggaren inkluderas på Nasdaq 100.

I skuggan av ett skenande oljepris och striktare utsläppsregler har alltfler biltillverkare börjat snegla åt alternativa drivmedel. Problemet med elbilar har framförallt handlat om att tekniken både är dyr och att konventionella bilar fortfarande har en längre räckvidd.

Ett företag som ändå valt att satsa på elmotorer till samtliga modeller är den lilla tillverkaren Tesla Motors med bas i Palo Alto i Silicon Valley i Kalifornen. Första modellen var egentligen en kraftigt modifierad Lotus Elise och hade en prislapp på över en miljon kronor när den kom 2008.

Kändisfavorit

Men knepet gick hem. Bland de första kunderna syntes en hel radda av Hollywood-kändisar, bland annat Brad Pitt, George Clooney och Leonardo DiCaprio som ville visa på sin miljömedvetenhet.

Med intäkterna från Roadstern och Obama-regeringens öronmärkta anslag för att främja supermiljöbilar har företaget redan vänt till vinst. Nya Model S sålde under maj månad mer än Mercedes, BMW:s och Audis lyxigaste sedaner tillsammans i USA. Från och med nästa år kommer man komplettera utbudet med en eldriven stadsjeep, Model X.

Andra företag inom samma nisch som inte lyckats lika bra är bland annat Fisker som lagt betydligt mer resurser på att utveckla sin första modell Karma. Bilen blev alltför kostsam, vilket verkar ha tagit knäcken på företaget.

Nasdaq 100

Aktiekursen för bilmärket har varit på klar uppgång ända sedan mars, då man gick ut och bekräftade att man sålt mer än vad man trodde. Därmed skulle man samtidigt gå med vinst första kvartalet 2013, vilket fick aktien att rusa.

Framgångarna har nu lett till att företaget nu kommer att introduceras på Nasdaq 100-listan, där de 100 största börsbolagen på Nasdaq hamnar. Vanligtvis består listan till största del av teknik- och it-företag. Nu väntar aktien slå ytterligare rekord tack vare noteringen. Företaget som petas från listan, it-företaget Oracle, har enligt amerikanska CBC vuxit över 10 000 procent sedan introduktionen 1986.