Watercar Panther är snabbast i världen

1 av 8 | Foto: Watercar
MOTOR

Watercar heter det lilla företaget från Kalifornien som tagit fram världens snabbaste amfibiebil. Bilen byter från land till vatten på femton sekunder och har en toppfart på 40 knop.

– Ingen annan är snabbare på land och vatten, säger grundaren Fred Selby till Aftonbladet Bil.

Det ser ut som en leksak och verkar vara just en leksak. Men Watercar har med Panther tagit fram vad man själv kallar för världens snabbaste amfibiebil. Tack vare en 3,7-litersmotor på 310 hästkrafter klarar amfibiebilen en toppfart på 130 km/tim till lands.

Parkerad vid vattnet tar det sedan bara 15 sekunder för bilen att bli båt. Under tiden lyfts hjulen upp och en jetmotor fälls ut.

40 knop

Grundaren Fred Selby har jobbat på projektet i över elva år och nu är Panther alltså redo att börja säljas. Designen på glasfiberkarossen drar på Jeeps klassiska design på andra världskrigs-bilen Willys Jeep, som i civilt skick tillverkades ända fram till 1987 då den blev ersatt av Wrangler.

Men till skillnad från ur-jeepen kan Watercar alltså även köra på vatten i 40 knop.

FAKTA

Watercar Panther

Grundpris: cirka 900 000 kr Motor: 6-cyl bensinmotor, 3,7 liter. 310 hk. Toppfart: 130 km/tim på land, 40 knop i vatten.Längd/bredd/höjd:457/182/175 cm.Tjänstevikt: 1338 kg.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM