Världens mest sålda Porsche är en – jeep

Sportbilarna inte längre mest poppis

1 av 35
Foto: JONAS BILBERG
MOTOR

Lilla sportbilstillverkaren Porsche växer så det knakar just nu. Så även bilmodellerna, vilket speglas av att storsäljaren Cayenne säljer mer än alla märkets sportmodeller – sammanlagt.

Efter 11 år på löpande bandet har Porsche nyligen byggt sin 500 000:e Porsche Cayenne. Men för den tyska tillverkaren är inte allt som det en gång varit. Efter ett 90-tal som präglades av allt snävare budget var det dags för ett nytänk.

Lösningen som ledningen kom fram till var att lansera en stadsjeep, ett då oprövat grepp för en liten biltillverkare. Succén var ett faktum och har stadigt hållit i sig sedan dess.

– Vi började med 70 bilar om dagen. Nu bygger vi fem gånger så många, tack vare den stora efterfrågan, säger Oliver Blume, produktionschef på Porsche.

Bygger fler jeepar än sportbilar

Sammantaget byggde man fram till första juli 81 500 bilar, enligt ett pressmeddelande från företaget. Av dem var lite mer än varannan bil en Cayenne, medan 29 000 bilar var av de klassiskt sportiga modellerna Porsche 911, Cayman och Boxster. Resterande 10 000 bilar var märkets lyxsedan Panamera. Till nästa år kommer man utvidga modellutbudet ytterligare med en ny liten stadsjeep.

Aftonbladet Bil