Nya super-Jaggan toppar 300 km/tim

1 av 14
MOTOR

Jaguar Project 7 heter Jaguars senaste nytolkning av lilla sportbilen F-Type. Med plats enbart för föraren drar den lilla bilen starkt på märkets sportbilsarv från Le Mans.

Hur kan man göra något som redan är bra bättre? Enligt devisen ”less is more” verkar Jaguar ha fått en släng av nostalgi och helt osentimentalt slitit av både tak och passagerarsäte i nya F-Type för att ta fram Project 7. På bara fyra månader förvandlade utvecklingsteamet på Jaguar den kompakta roadstern till en fullfjädrad racerbil.

D-Type

Bakom sittbrunnen sitter numer en fena som drar på Jaguars framgångar på långloppstävlingen Le Mans med 50-talsracern D-Type. Den lägre vindrutan har också inspirerats från D-Type, precis som lösningen att rensa bort onödig vikt för att få bilen att gå fortare. Förarstolen har placerats tre centimeter närmare marken för att sänka luftmotståndet och ge bättre väghållning.

Lättare och snabbare

Runt om bilen har Jaguar bytt ut delar som framspoilern, sidokjolarna och backspeglarna mot kolfiber för att spara ytterligare några kilo. Under huven har man trimmat upp den fem liter stora V8:an från 495 hästkrafter i vanliga F-Type till 550 hästar och 680 newtonmeter i Project 7. De extra hästkrafterna bidrar till att skicka upp ekipaget till 100 km/tim på 4,1 sekunder upp till en toppfart på 300.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM