Datsun tillbaka efter 30 år

1 av 12
MOTOR

Datsun Go! heter bilen som ska sätta Indien på hjul. I dag kunde Datsun visa upp märkets första bil på 30 år – och ska framför allt utmana konkurrenterna med ett lågt pris.

Carlos Ghosn, det återuppväckta Datsuns vd, kunde idag visa upp märkets första modell på över 30 år. Med lilla Go ska företaget etablera sig på de framväxande marknaderna i Indien och framöver även Kina. Den indiska marknaden, med 1,2 miljarder potentiella bilköpare, har visserligen ansetts lovande för framtiden men med en genomsnittlig inkomst på 8 114 kronor per år är det inte dyra stadsjeepar som kommer locka massorna.

Lågt pris

För att lyckas har Datsun satt prislappen konkurrenskraftigt låg. Men för de 400 000 rupees, cirka 45 000 kronor, som bilen kommer kosta får förstabilsköparna en på ytan duglig femdörrarsbil med fem säten, en 1,2-litersmotor och en dockningsstation för sin smartphone.

Utöver det verkar inte mycket annat ingå. Å andra sidan kanske det inte är mer än så som behövs.

Lades ner 1983

Datsun var märket som lyckades slå in Nissan på den viktiga amerikanska bilmarknaden under 70-talet, med dugliga pickuper och så den ärtiga sportbilen 240Z.