Fordbussen gör över 250 km/h

1 av 4
MOTOR

Under helgen stod ett antal Ferrari, Lamborghini uppradade jämte världens dyraste bil någonsin. Men det var en Ford-buss från 1994 som lyckades stjäla hela showen – i 250 blås.

Ford Supervan heter projektet som är vad som händer om man slänger in ett antal ingenjörer i ett rum med en skåpbil. Det var precis vad som hände 1971 när Fords ingenjörsavdelning fick fria tyglar att sätta en 400 hästkrafters V8 från Le Mans-vinnaren GT40 i en Ford Transit.

”Som att köra en krutdurk”

Resultatet är nu uppe i sin tredje nytolkning – och lyckades nyligen skrämma vettet ur tidigare BTCC-föraren Anthony Reid.

– Under mina tjugo år som jag tävlat med bilar är Fords Supervan 3 det sjukaste jag någonsin kört, säger Reid till Wired. Den är löjligt högljudd och otroligt snabb. Eftersom man sitter lika högt som i en vanlig Transit så är det lite som att köra en krutdurk från toppen av en flaggstång.

Slog rekord på Le Mans

Under skalet är det dock varken krutdurkar eller en vanlig Ford Transit längre. I stället är det en variant på Ford C100 som tävlade mot bland annat Porsche 956 och Jaguar XJR-8/9. Den senare gjorde sig känd på 80-talet när man nådde en toppfart på 407 km/tim på Le Mans – och därmed fick tävlingsorganisationen FIA att tvinga biltillverkarna att trimma ner sina bilar.

Tidigare har Supervan haft både V8:or och Formel 1-motorer men nu är det en V6:a från Cosworth som sätter fart på ekipaget.

I helgen var det alltså dags att visa upp Ford Supervan 3, passande nog på Goodwood Festival of Speed.

ARTIKELN HANDLAR OM