Volvo visar nytt solcellstält

1 av 5
MOTOR

Volvo tar tillsammans med en italiensk designfirma nya tag för att förnya solcellspaneler. Resultatet är ett hopfällbart tält som kan slås upp på soliga parkeringsplatser.

Tältet är vinnaren i Volvo Italiens reklamtävling för att marknadsföra nya Volvo V60 Plug-In Hybrid, världens första laddhybrid med dieselmotor, skriver Jalopnik. Den lilla dieselmotorn fungerar som en generator som laddar upp bilens batterier, men designfirman Synthesis Design + Architectures vinnande förslag menar att man istället för diesel ska använda lite sol istället.

Solcellspanelerna går att vika ihop och ta med sig i bilen. Det är precis vad Volvo planerar att göra runt om i Italien för att visa upp nya V60 Plug In. I september ska designfirman ha en färdig prototyp av tältet färdigt lagom till turnén.

Tre parkeringsplatser

Om solcellstältet till slut kommer som färdig produkt är dock svårt att säga. Gissningsvis lär elbilsägarna inte bli jättepopulära grannar på parkeringen, med det tre parkeringsrutor breda tältet.

Andra biltillverkare som experimenterat med tekniken är Fisker som installerat konventionella solcellspaneler i taket på sin modell Karma.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM