Bekräftat: Bentley bygger stadsjeep

1 av 18
MOTOR

Bentley Motors tillkännagav idag att man kommer ge sig in i skogarna med en helt ny stadsjeep. Totalt kommer man satsa närmare åtta miljarder kronor på att rusta upp sin bilfabrik och ta fram den nya modellen.

Den udda designade konceptbilen EXP 9F fick ta emot en del kritik när den presenterades förra året. Men det var inget som skrämde ledningen hos ägarna Volkswagen, som fått se koncernsyskonet Porsches försäljningssiffror skjuta i höjden i och med lanseringen av stadsjeepen Cayenne.

Enligt bilsajten Carscoops ska 2 000 kunder redan ha lagt en förhandsbeställning på Bentley-jeepen, trots att varken den slutgiltiga designen eller priset är färdigt.

Delar teknik med Porsche

2016 är det dags för världspremiär av den nya superlyxjeepen. Tekniken kommer till stor del att delas med nästa generation Porsche Cayenne och Audi Q7, men enligt Bentley kommer den nya stadsjeepen bli den lyxigaste och mest motorstarka bilen i sitt segment. Dock nämndes inget om någon miljöversion av bilen är på gång.

Totalt kommer Bentley satsa 7,95 miljarder kronor i upprustningen av fabriken i Crewe. Satsningen kommer att medföra 1 000 nya jobb till regionen, vilket välkomnades av Storbritanniens premiärminister David Cameron som var på plats vid kungörandet av modellen.

– Jag är glad att Bentley kommer att bygga sin nya bil här, vilket inte bara kommer att ge tusen nya jobb utan säkra ännu flera, sa Cameron vid presskonferensen.

Lukrativ marknad

Trots alltjämt vikande försäljningssiffror i hela Europa har Jaguar och lyxjeepstillverkaren Land Rover utmärkt sig i bilstatistiken som de två märken som faktiskt går plus. Det har fått även Jaguar till att se lönsamheten i en stadsjeepsmodell, vilket sägs vara på gång om några år.

ARTIKELN HANDLAR OM