Nya super-Bugattin klarar 408 km/tim

1 av 7
MOTOR

Fransk-tyska Bugatti ger sig inte med Veyron, som blivit utsedd till världens snabbaste bil två gånger. Nu släpper man en extremt begränsad upplaga av Veyron, som inte heller den är någon slöfock.

Innan du hunnit läsa Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse Jean-Pierre Wimille (den heter faktiskt så) så har själva bilen hunnit en god väg mot toppfarten på 408,8 kilometer i timmen. 0-100 går nämligen på låga 2,6 sekunder, tack vare den åtta liter stora W16-motorn på 1 200 hästkrafter.

Tvåfaldig Le Mans-vinnare

Modellen är den senaste i raden av exklusiva specialversioner av Bugatti Veyron Grand Sport 16.4, världens snabbaste öppna bil. Namnet har man hämtat från tvåfaldige Le Mans-vinnaren Jean-Pierre Wimille, som vann det legendariska loppet 1937 och 1939.

Speciallack

Den iögonfallande lacken är specialkomponerad för specialversionen och drar på Wimilles vinnarbil från 1937. Färgen är Frankrikes racingfärg som likt Tysklands silverfärgade bilar och Storbritanniens gröna prytt landets racerbilar från förr. De mörkare partierna är klarlackad kolfiber, det lättviktsmaterial som bilen till stor del är uppbyggd av.

Bara sex exemplar kommer att byggas av Jean-Pierre Wimille-versionen. Ingen prislapp har satts på bilen, men den lär inte hamna under femton miljoner kronor. Så mycket vill Bugatti nämligen ha för bilen med hälften så långt modellnamn, Veyron Grand Sport 16.4.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM