BMW:s nya elbil är här

1 av 20
MOTOR

BMW:s senaste elbilssatsning i3 visas nu upp i helt färdigt skick för världen. Bland nyheterna finns förutom själva i:et elmotorer och massor av kolfiber.

BMW presenterar nu sitt senaste vapen i kampen om miljömedvetna bilköpare, i3. Bilen är först ut i en serie bilar som utvecklats med den gamla slagdängan ”hållbar utveckling” i första hand.

Bakom hållbarheten finner man en plastförstärkt kolfiber som sänker vikten på den lilla bakhjulsdrivna elbilen. Lättviktsmaterialet gör att vikten hållits nere på 1 195 kilo trots tunga batterier som krävs för att driva elmotorerna.

Räckvidd på 30 mil

Räckvidden uppges vara mellan 13 och 19 mil, beroende på körstil och om man valt att åka utan luftkonditionering och annat som kräver mer energi ur batteriet. Med snabbladdning har man ett uppladdat batteri på en halvtimme, med 16 amperes-uttag tar det mellan 6-8 timmar att få batteriet laddat.

Den som vill kan även välja till en liten extramotor som laddar batterierna, vilket ökar räckvidden till mellan 25 och 30 mil. 0-100 går på 7,2 sekunder och toppfarten begränsas till 150 km/tim.

I november är det dags för Sverigepremiär för nya i3. I grundutförande går elbilen på 339 300 kronor, med extramotorn får man lägga ut 375 900 kronor.