Forskare: Vi har knäckt koderna

Stöldskyddet röjt på tusentals Porschar, Audi och Lamborghini

1 av 4
MOTOR

En brittisk forskare säger sig ha knäckt koden som ligger som grund för alla krypteringar i lyxbilars nycklar. Nu stoppas han av domstol från att avslöja hemligheterna i sin rapport, skriver the Guardian.

Forskaren Flavio Garcia och hans grupp vid universitetet i Birmingham har stoppats av engelska High Court från att avslöja den algoritm som i dagsläget skyddar miljontals bilar från att stjälas.

Det är den så kallade Megamos Crypto-koden som används för att skicka ut rätt kod mellan nyckel och bil. Koden används av Volkswagenägda lyxbilstillverkarna Audi, Porsche, Bentley och Lamborghini. Det är även Volkswagen som drivit på den engelska domstolen att stoppa uppgifterna från att publiceras.

I Volkswagens ansökan om att stoppa publikationen skulle det möjliggöra ”någon, särskilt ett sofistikerat kriminellt gäng med rätta verktyg, att knäcka stöldskyddet och stjäla en bil”.

Allmänheten har rätt att veta

Forskarna bakom rapporten ”Dismantling Megamos Crypto: Wirelessly Lockpicking a Vehicle Immobiliser” har tackat nej till Volkswagens erbjudande att publicera rapporten – men då utan de avslöjande koderna. De hävdar att deras intresse är rent akademiskt och att syftet med rapporten inte är att ge biltjuvar en hjälpande hand, utan snarare att bidra till att öka bilars säkerhet.

Risken med att hindra rapporten är att allmänheten inte får veta hur bristfälligt skyddet i deras bilar är. I sådant fall kommer bilindustrin och yrkeskriminella vara de enda som vet om hur lätt faktiskt kan vara att stjäla dagens moderna bilar, argumenterade forskarna.

Domaren lät sig dock inte övertygas och förbjuder nu alltså koden från att bli allmängods.