Refaat el-Sayed säljer lyx-Volvo på Blocket

1 av 8
MOTOR

På 1980-talet skulle Refaat el-Sayed sälja sitt läkemedelsimperium till Volvo.

Affären sprack och en av Sveriges största bolagsskandaler uppdagades – men nu säljer han själv sin lyxiga Volvo S80 Executive på Blocket.

– Jag gillar Volvo och jag gillar bilen. Får jag inte bra betalt behåller jag den, säger Reefat.

Till det yttre ser det ut som en vanlig Volvo S80, men invändigt avslöjas bilen som en av de lyxigaste modellerna som tillverkats i Sverige. Volvo S80 T6 Executive var en bil för landets absoluta högsta företagare – och nu säljer Refaat el-Sayed sin direktörsvagn.

– Jag använde bilen när jag var aktiv i näringslivet, men det är min egen bil som jag köpte ny. Nu har jag inte användning av den längre, det är dock en väldigt fin bil, säger Refaat till Motorista.

Körde Saab tidigare

Refaat skakade på 80-talet hand med Volvos mäktigaste man PG Gyllenhammar om att sälja 30 procent av sitt läkemedelsimperium Fermenta, men affären avblåses när Refaat avslöjades ha ljugit om att vara doktor i biokemi. Trots det hyser han inget agg mot Volvo.

– Nej, tvärt om. Jag har kört Volvo sedan 2001 och har i dag en V70. Jag gillar Volvo och körde innan dess Saab, bland annat en 900 Turbo 16-ventilare och tre 9000-bilar, men när Saab gick till GM försvann formen och jag gick över till Volvo.

– S80:n är en väldigt fin bil med mycket utrustning och hög komfort. Den har inte gått långt, är välskött, påkostad och har allt man önskar som kylskåp, tv och telefonsystem. En riktig direktionsvagn.

"Inte behov av pengar"

Bilen säljs på Blocket till högstbjudande och är den enda S80 Executive som finns till salu, men hur mycket Refaat vill ha betalt säger han inte.

– Jag är intresserad av att sälja, men får jag inte bra betalt så behåller jag den. Är inte i behov av pengar, men har inte användning av bilen längre.