Volvos nya polisbil – med 329 hästkrafter

1 av 4
MOTOR

I Sverige gör Volvo succé hos våra konstaplar.

Nu gör Volvo gemensam sak med prestandaföretaget Polestar och levererar trimmade polisbilar till Australiens federala poliskår.

– Hoppas inte de inte sätter även denna i en vägg, säger australiensare.

För femton år sedan lånade Volvo ut en vass V70R till poliskåren i Australiens huvudstad Canberra. Då dröjde det inte länge innan två konstaplar under en biljakt förlorade kontrollen på bilen som då fick sluta sin tjänstgöring i en tegelvägg. Polismännen klarade sig utan skador, men den jagade bilen, en Subaru Impreza STI, kom undan.

Men nu är det dags igen för Canberra-polisen att ratta svenskt; den här gången en trimmad Volvo S60 T6 Polestar med 329 hästkrafter.

Utvärderas i huvudstaden

Bilen lånas ut av Volvo Australien till den federala poliskårens huvudstadsregion för trafikövervakning. Och även om det i nuläget bara är en test och utvärdering är Volvos förhoppning att kunna sälja betydligt fler bilar i framtiden. Liknande polisbilar från Volvo rullar också sedan en tid tillbaka i Sydney för utvärdering.

– Genom att låna bilen kan våra poliser som är ute på vägarna, dag och natt, i alla väderförhållanden ge direkt feedback om S60:n.

– Vi är speciellt intresserade vad poliserna tycker om bilens fyrhjulsdrift och vilka fördelar det kan ge jämfört med den nuvarande bakhjulsdrivna flottan, säger stationschefen Rod Anderson.

Bilvalet upprör invånarna

Det betyder att den trimmade 329-hästars Volvon kommer samsas med Australien-byggda bilar som Holden Commodore och Ford Falcon – bilar med rejäla V8-motorer och bakhjulsdrift. Men vad konstaplarna tycker om sin sexcylindriga Volvo-vagn får vi veta om ett till ett och ett halvt år när testperioden löper ut.

Men lånet är inte helt okontroversiellt. Upprörda Facebook-användare som kommenterar på polismyndighetens hemsida menar att de i stället borde köpa bilar från den krisande australiensiska bilindustrin.

– Härligt att se att vi investerar i Australien-byggda bilar. Inte konstigt att våra inrikes biltillverkare packar ihop och drar, synd att regeringen inte stöttar våra ”aussie-tillverkare”, säger James Tucker ironiskt och får medhåll från flera användare.

– Inte konstigt att landet är pank, menar Roger White.

En annan användare är dock inte så imponerad av Volvon.

– Hoppas de inte kör som de andra Volvo-förarna. Då kommer de inte fånga någon fortkörare.

Men vad tror ni, lyckas de fånga in den där Imprezan nu? 

ARTIKELN HANDLAR OM