Avslöjat: Här är Rolls nya lyx-suv

1 av 4
MOTOR

Hör och häpna; brittiska superlyxmärket Rolls-Royce håller på att utveckla en suv.

Och här är den – fast ändå inte.

Rolls släpper första bilderna på sin testbil och avslöjar att den blir som en ”flygande matta”.

I februari släppte Rolls-Royce bomben; företagsledningen har gett grönt ljus att utveckla en ultralyxig suv, meddelade man. Och redan nu släpper man de första detaljerna.

Bilen på bilderna ser visserligen märklig ut med sin höga markfrigång och gigantiska vinge på bakluckan, men det är för att det handlar om en testmula. Skalet är med andra ord en förkortad Rolls-Royce Phantom – men under ytan döljer sig vad som komma skall.

Lyxmärket utlovar ett fyrhjulsdriftsystem och en stötdämpning som ska leverera komfort som på en ”flygande matta” såväl på som utanför vägen, vilket testbilen på bilderna ska användas till för att uppnå.

Milstolpe för Rolls

Den nya suven väntas bli en rejäl milstolpe för det anrika lyxföretaget, som hittills enbart tillverkat bakhjulsdrivna sedaner. Men Rolls menar att kunderna inte är så konservativa som man kan tro, för suven kan komma att stå för en tredjedel av Rolls framtida försäljning, enligt Autocar. Det skulle i så fall innebära omkring 1 500 suvar årligen.

Den slutgiltiga designen är fortfarande hemlig, men Rolls utlovar en ”väldigt stolt, väldigt modern” frontdesign och en storlek ”nästan lika lång som” dagens 5,8-metersvagn.

Rejäl prislapp

Autocar förutspår ett grundpris på mellan 3,2 och 3,6 miljoner, men kunderna som vill kryssa i tillvalslistorna lär behöva vänta sig en prislapp närmare 6,5 miljoner kronor.

Motorn blir troligtvis en uppdaterad version av dagens 6,8-liters V12-motor och fyrhjulsdriften ska se till att bilen ”kan krossa vilken terräng som helst”.

Rolls-Royce inträde i suv-klassen innebär också att konkurrensen om de riktigt rika kunderna hårdnar. Nyligen lanserade Range Rover sin ultralyxiga version och Bentley har även de meddelat att man har en suv under utveckling. Låt bästa britt vinna, säger vi!