Superlyxiga Volvo XC90 Excellence

1 av 14 | Foto: Foto: Volvo
I Exellence-versionen av XC90 är det stort fokus på det lyxkantade.
MOTOR

Ett nytt flaggskepp.

Här är nya XC90 Excellence – den lyxigaste modellen någonsin från Volvo.

Fyra sittplatser, egna tv-skärmar och kylskåp för champagnen.

Nya Volvo XC90 är redan märkets dyraste bilmodell någonsin – som nu blir ännu dyrare. På bilsalongen i Shanghai om några dagar avtäcks det nya flaggskeppet XC90 Excellence – men redan nu släpper Volvo bilderna på den ultralyxiga modellen.

Det vanligtvis rymliga baksätet och de två extra sittplatserna i lastutrymmet har ersatts av två separata fåtöljer med massage, ventilation och ökat benutrymme. Nya lyxåket är med andra ord bara fyrsitsigt – men i gengäld får baksätespassagerarna tillgång till varsin infällbar pekskärm, fällbara bord, kylskåp och värmare och kylande mugghållare för de handgjorda kristallglasen från Orrefors.

– Den här bilen är vårt nya flaggskepp, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President, Design.

– Vi har skapat den optimala upplevelsen av lyxig skandinavisk design. Volvo har aldrig tidigare lanserat en bil av den här typen. Den här bilen demonstrerar vad namnet Volvo står för i dag.

Lanseras i Shanghai

Hela kupén genomsyras av en lyx som vi aldrig tidigare sett i en Volvo. Bagageutrymmet är dessutom avskärmat med en ljudisolerad vägg och instrumentpanelen är läderklädd med kontrasterande sömmar.

Volvo menar att svenskar uppskattar frisk luft och har därför också utrustat XC90 Excellence med joniserande luftrenare som ska rensa luften från partiklar. Kan passa bra i Kinas smutsiga storstadsluft – vilket också är där lyxmodellen är sälja allra bäst.

Bilen lanseras på utvalda marknader redan i år, men de svenska lyxsuktande kunderna måste vänta till modellår 2017 innan den blir tillgänglig här.

Om några fler motorer än 400-hästarshybriden T8 Twin Engine kommer erbjudas till Excellence-modellen avslöjar inte Volvo i nuläget. Laddhybriden kostar i sitt vanliga sjusitsiga utförande från 726 000 kronor – men passerar miljonen med några tillval i utrustningslistan. Vågar vi sia om ytterligare ett par hundra tusen för flaggskeppet Exellence? I jämförelse kostar Range Rovers lyxigaste värsting 1 568 000 kronor – men riktigt högt vågar nog inte ens Volvo gå.