Polisens jätterazzia – mot vardagsbrotten

1 av 5 | Foto: Foto: Fredrik Hofgaard
MOTOR

Håll koll på hastigheten i veckan.

Just nu kraftsamlar polisen mot fartsyndarna över hela landet – men de vill inte avslöja exakt var.

– Den lokala problembilden får avgöra var vi står, säger polisen Mats Östman.

Svenskarna har svårt att hålla hastigheten på vägarna – och nu fokuserar polisen extra mycket för att få bilister att sänka medelhastigheten. Just nu är det nationell hastighetsvecka och poliser över hela landet kraftsamlar.

– Den lokala problembilden får avgöra var vi står, men det är både inom och utanför tätbebyggt område. Framför allt sträckor som är extra olycksdrabbade och där vi har skadade och dödade, berättar Mats Östman poliskommissarie chef trafiksektionen, Region Mitt.

– De mest olycksdrabbade vägarna är de utanför tätbebyggelse som inte är mötesseparerade, men ett annat problem under uppsegling är i tätbebyggelse där olyckorna med de oskyddade trafikanterna har ökat.

”Mäter hastighet hela tiden”

Poliser över hela landet ska fokusera på hastigheten under veckan med extra kontroller, men exakt hur många fler det blir jämfört med en vanlig vecka beror på vad som händer i samhället i övrigt.

– Antalet kontroller beror på yttre omständigheter, men det är viktigt att veta att all verksamhet vi gör pågår dygnet runt året om. Vi mäter hastighet hela tiden, inte bara under en viss vecka, förklarar Mats.

Många liv att spara

Enligt Trafikverket kör så många som 53 procent av de svenska bilisterna för fort, vilket är ett hot mot Nollvisionen som ska förhindra att människor i framtiden dödas eller skadas för livet i vägtrafiken.

– Vår största utmaning med nollvisionsarbetet är att sänka hastigheten. Vi har redan en väldigt hög bältesanvändning och även om vi har problem med rattfyllerister är det inte socialt accepterat. Just hastigheten är det område där vi kan spara flest liv, om vi får ner medelhastigheten ytterligare, säger Mats.

5 km/h – sen straffbart

Enligt polisen kan så många som 100 liv sparas i trafiken varje år om samtliga bilister håller skyltad hastighet. Och för att få ner medelhastigheten överlag gäller det för polisen att jobba i de lägsta segmenten av hastighetsöverträdelse.

– Men lite oaksam får man vara som bilist. Att köra upp till fem kilometer i timmen för fort är accepterat, men däröver är det straffbart, säger Mats men tillägger snabbt;

– Det är gratis att köra lagligt.

FAKTA

Så dyr är fortkörningen

På väg med hastighetsbegränsning till och med 50 km/tim.

Överträdelse med 1-10 km/tim 2 000 kr

Överträdelse med 11-15 km/tim 2 400 kr

Överträdelse med 16-20 km/tim 2 800 kr

Överträdelse med 21-25 km/tim 3 200 kr

Överträdelse med 26-30 km/tim 3 600 kr

Överträdelse med 31-35 km/tim 4 000 kr

Överträdelse med mer än 36 km/tim 4 000 kr

På väg med högre hastighetsbegränsningar.

Överträdelse med 1-10 km/tim 1 500 kr

Överträdelse med 11-15 km/tim 2 000 kr

Överträdelse med 16-20 km/tim 2 400 kr

Överträdelse med 21-25 km/tim 2 800 kr

Överträdelse med 26-30 km/tim 3 200 kr

Överträdelse med 31-35 km/tim 3 600 kr

Överträdelse med 36-40 km/tim 4 000 kr

Överträdelse med mer än 41 km/tim 4 000 kr

Källa: Polisen