Polska ’Ferrarin’ – för fem miljoner

1 av 5
MOTOR

En ny superbil – från Polen.

Arrinera Hussarya har ett mål: att utmana Ferrari och Porsche.

Och det med en prislapp på nästan fem miljoner kronor – och mer än 800 hästar.

Sportbilar behöver inte komma från anrika bilbyggarhus för att imponera. Det bevisar polska Arrinera som på bilsalongen i Poznań drar skynket av sin värsting Hussarya. Bilen visades för första gången för fyra år sedan, då med 650 hästkrafter och en 6,2-litersmotor. Nu har det trimmats – och det med råge. Motorn har vuxit till hela 8,2 liters cylindervolym och effekten anges till ”mer än 800 hästkrafter”.

Designen är en blandning av Ferrari i fronten, Lamborghini längs sidan och lite Lotus över baken – eller vad tycker ni?

Uppkallad efter kavalleri

Chassit som är helt byggt i kolfiber, kevlar och till viss del grafen sägs vara utvecklat tillsammans med den brittiska sportbilstillverkaren Noble som också deltar vid utvecklingstesterna. Med den svagare 650-hästarsmotorn under skalet sades accelerationen från 0-100 km/h ta 3,2 sekunder och toppfarten uppgavs vara 340 km/h. Hur snabb den är nu, med sin större motor, har däremot inte Arrinera avslöjat.

Tillverkningen av Hassarya, som är uppkallad efter ett legendariskt polskt kavalleri, ska dra igång i slutet av det här året och de 33 första bilarna kommer i en specialupplaga. Prislappen då? Svettiga 4,5 miljoner, ryktas det om.