Studenter stämmer Volvo på 17 miljoner

1 av 4
MOTOR

Två studenter uppfann ett system som ska upptäcka trötta Volvo-förare.

För det kräver de tillsammans 17 miljoner kronor från fordonstillverkaren.

Nu ska tvisten avgöras i Göteborgs tingsrätt, skriver Göteborgs-Posten.

Under sitt examensarbete på Volvo medverkade de två studenterna till att ta fram uppfinningar som nu används i bilföretagets Driver Alert-system, som upptäcker och varnar för trötta bilförare. Ett system som enligt Sveriges Ingenjörer väntas ge intäkter på runt en miljard kronor till Volvo Cars – och som studenterna nu vill ha 1,7 procent av.

Går till tingsrätten

Enligt Göteborg-Posten stämde studenterna Volvo på 8,7 miljoner kronor vardera för ett år sedan, men fram till nu har tvisten handlat om huruvida den ska avgöras i tingsrätten eller Industrins Uppfinnarnämnd, som Volvo velat.

Nu har Göteborgs tingsrätt till slut bestämt att det blir tingsrätten som får avgöra tvisten. Frågan handlar om huruvida studenterna ska få ersättning enligt det då rådande Uppfinnaravtalet, vilket Volvo ville.

– Det som är speciellt i det här fallet är att personerna inte var anställda när de gjorde uppfinningarna. De utförde ett examensarbete och då gäller inte Uppfinnaravtalet, säger Karin Lundin, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer och ombud för studenterna till Göteborgs-Posten.

– Även som examensarbetare har man rättigheter, kanske större rättigheter till ersättning än som anställd. Har man inte kommit överens om vad som gäller är ju uppfinningen examensjobbarens egen och det finns en rätt till marknadsmässig ersättning.

Fick schablonersättning

Under examensarbetet belönades studenterna med en schablonersättning om 122 000 kronor för uppfinningarna som senare patenterades av Volvo, enligt Teknikens Värld. Sedan 2007 ingår uppfinningarna i Volvo Driver Alert-system som bland annat varnar för om föraren blir trött.