Porsche 918 Spyder kör i 350 km/h

Se filmen på galna testet

1 av 7
MOTOR

350 km/h på vanlig landsväg.

Här är livsfarliga reklamfilmen från Porsche – bara för att visa vad bilen går för.

Men Zlatan, testa inte det här med din bil!

Vi vet redan att 7,5 miljoners-bilen Porsche 918 är blixtsnabb efter att den krossat rekordet runt Nürburgrings krävande nordslinga. Dessutom vet vi att den accelererar från 0 till 100 km/h på bara 2,6 sekunder – men att den verkligen toppar 350 knyck visste vi inte. Förrän nu.

På Stuart Highway i norra Australien finns en sträcka som sedan ifjol inte har några hastighetsbegränsningar, vilket Porsche tog vara på för att dra en repa med sin superhybrid 918 Spyder trots att den inte säljs i landet. Men vägsträckan handlar inte om någon flerfilig autobahn-motorväg med fri fart. Stuart Highway liknar mer en spikrak klassisk svensk landsväg.

Når 300 km/h – efter 20 sekunder

Med ”spioner” placerade utmed den 27 mil långa frifartssträckan för att säkerställa att ingen annan befann sig längs vägen i det ödsliga landskapet tryckte femfaldige Carrera Cup-mästaren Craig Baird gasen i botten – men några 27 mil behövdes inte. Från stillastående når superhybriden 200 km/h på bara 7,2 sekunder – och 300 km/h nås efter 19,9 sekunder om bilen är utrustad med prestandapaketet Weissach som sänker vikten med hela 41 kilo.

Trots bilens superprestanda och avancerade aerodynamik ser det bra skakigt ut i 350 km/h, åtminstone sett till rattrörelsen.

Begränsad upplaga

Motorn är en 4,6-liters V8:a med 608 hästkrafter som jobbar tillsammans med 286-hästars elmotorn. Tillsammans levererar de hela 887 hästar och upp till 1 280 newtonmeter. Prislappen börjar på 7,5 miljoner kronor vilket gör 918 Spyder till Porsches såväl starkaste som dyraste modell. Om det var det som fick Zlatan på fall vet vi inte – men klart är att han äger ett exemplar ur den begränsade upplagan om 918 bilar.

Se klippet på galna 350 km/h-testet här! Obs, extern länk.

ARTIKELN HANDLAR OM