Lista: De bygger mest tillförlitliga bilarna

1 av 5
Honda Jazz.
MOTOR

Köp en förhållandevis enkel bil om du vill ha en hållbar bil.

Det enligt en undersökning från What Car? som analyserat 50 000 garantiärenden i Storbritannien.

Japanska tillverkarna är överlägsna – och de sämsta är rena lyxbilar.

För nionde året i rad utser What Car? japanska Honda till Storbritanniens mest tillförlitliga bilmärke. Det genom att man tillsammans med försäkringsbolaget Warranty Direct har undersökt 50 000 garantiärenden bilar som är mellan tre och åtta år gamla, och då skapat lista med de mest – och minst – tillförlitliga bilarna.

Förutom att Honda är den mest tillförlitliga tillverkaren utser också What Car? Honda Jazz till den överlag mest tillförlitliga bilmodellen tillsammans med Mitsubishi Lancer. Båda har dessutom, enligt undersökningen, låga reparationskostnader.

– Hondas framgång i tillförlitlighetsmätningen är framför allt tack vare låg felfrekvens. Men, när saker ändå går fel är bilarna dessutom relativt billiga att fixa, säger What Car?-redaktören Jim Holder.

Topp tre-placeringarna tas alla av japanska tillverkare med Suzuki på andraplats och Toyota på tredjeplats, följt av Chevrolet och Mazda på delad fjärdeplatsta.

Audi dyrast

I botten på listan hittar vi, tämligen förvånande, rena lyxbilstillverkare. Sämst av dem alla är bilarna från Bentley där 93 procent av modellerna har haft ett problem under året, enligt Warranty Directs uppgifter.

Näst längst ner på listan hittar vi Porsche och tredje sämst är Storbritanniens stolthet Land Rover.

Riktiga jumboplatsen tillfaller dock Audi RS6. Inte bara för att den är den enskilt minst tillförlitliga modellen, den är dessutom dyrast att reparera. En verkstadsnota kostar för den, enligt undersökningen, i genomsnitt 1 003,25 pund, motsvarande knappt 13 000 kronor.

Uppdatering: I en tidigare version av texten stod det att Subaru Impreza hade den i genomsnitt dyraste verkstadsnota. Det är en uppgift som What Car?, som gjort undersökningen, tagit tillbaka efter att denna artikel publicerats.

FAKTA

Hela listan enligt What Car?

1 Honda

2 Suzuki

3 Toyota

4= Chevrolet

4= Mazda

5 Ford

6 Lexus

7 Skoda

8= Hyundai

8= Nissan

8= Subaru

9= Daewoo

9= Peugeot

10 Fiat

11 Citroen

12 Smart

13 Mitsubishi

14 Kia

15 Vauxhall

16 Seat

17 Renault

18 Mini

19 Volkswagen

20 Rover

21 Volvo

22 Saab

23= BMW

23= MG

24 Jaguar

26 SsangYong

26 Mercedes-Benz

27 Chrysler

28 Audi

29 Jeep

30 Alfa Romeo

31 Land Rover

32 Porsche

33 Bentley