Lista: Här får du köra bil – som 14-åring

1 av 3 | Foto: Foto: Thinkstock
MOTOR

Köra bil redan innan moppeåldern?

Det är fullt möjligt – i rätt del av världen.

Här är listan med länderna som har världens yngsta bilister.

Att behöva vänta ända till 18-årsdagen för att få ta körkort? Glöm det – delar av USA får man sitta bakom ratten redan som 14-åring.

Ofta handlar det om övningskörning, men i delstaten South Dakota räcker det med att vara 14 år och 3 månader för ett riktigt körkort, om än med vissa begränsningar, såvida man tagit körlektioner och övningskört. Vill man skippa körlektionerna, ja då räcker det med att övningsköra i ett halvår.

Reglerna skiljer sig kraftigt beroende på vilken delstat man bor i. För när man i South Dakota får köra bil som 14-åring får man i New Jersey vänta till 17 års ålder.

I många delstater är vissa restriktioner knutna till körkortet de första månaderna. Till exempel körförbud nattetid. I North Dakota får förare under 16 år enbart ratta sina föräldrars bil och i bland annat New Mexico, Nebraska och Missouri får den unga föraren inte ha mer än en passagerare under 19 år i bilen. Den som dessutom bor i vildmarken och behöver köra till skola, jobb och kyrkan kan få specialtillstånd att köra – så länge handlar om är kortaste vägen fram och tillbaka.

Brittisk enklav värst

Men USA är inte ensamma om unga bilförare. I El Salvador gäller 15 år och i Nigeria, Guatemala, Colombia, Israel, Isle of Man, Australien, Nya Zealand och Guam gäller 16 år.

Äldst då? Stackarna i den pyttelilla brittiska enklaven Gibraltar måste vänta ända till 19 år fyllda.

FAKTA

14 år

USA (beroende på delstat)

15 år

El Salvador

16 år

Nigeria

Guatemala

Colombia

Israel

Isle of Man

Australien

Nya Zealand

Guam

17 år

Bahamas

Trinidad och Tobago

Malaysia

Filipinerna

Ungern

Irland

Storbritannien

Kosovo

ARTIKELN HANDLAR OM