OKQ8 slutar med skandalbränslet

1 av 3 | Foto: FOTO: OKQ8
OKQ8 håller inte med om att deras diesel sätter igen bränslefilter, som Kia påstår.
MOTOR

Efter tuffa kritiken – nu agerar OKQ8.

Bränslejätten drar tillbaka sin miljödiesel RME med omedelbar verkan, avslöjar Svenska Dagbladet.

Bränslebolaget OKQ8 har de senaste månaderna fått hård kritik från såväl biltillverkararen Kia som branschorganisationen Bil Sweden som hävdat att bolagets diesel sätter igen bränslefilter.

Enligt Bil Sweden har så många som 2 000 bränslefilter i dieselbilar förstörts och tvingas bytas ut, vilket både drabbat bilägare och generalagenter ekonomiskt. Ett igensatt filter kan få bilar att tappa kraft och till sist stanna helt och hållet, vilket Bil Sweden klassat som en säkerhetsrisk.

Tillsätter ett additiv

Trots att OKQ8 hela tiden menat att deras diesel är felfri väljer man nu att med omedelbar verkan ta bort sin miljödiesel RME, alternativt tillsätta en tillsats, ett additiv, som andra bränslebolag som Statoil och Preem redan använder sig av, avslöjar Svenska Dagbladet.

Tidningen har tagit del av ett brev som QKQ8 skickat till bland annat serviceverkstäder. Där står det att ”tillsatsen av additiv kommer att ha positiva effekter på problemet med filterigensättning hos särskilda bilmodeller med särskilda materialval”.

Hela listan med bilmodeller som drabbats av igensatta filter efter att tankat diesel från OKQ8 går att läsa hos Svenska Dagbladet.