Tekniken 'förstör' mobilen – i bilen

Utvecklar teknik som stör ut förarens mobiltelefon

1 av 3 | Foto: Foto: Trygg-Hansa
MOTOR

En mobiltelefon kan vara orsaken till var fjärde trafikolycka.

Nu utvecklar Hyundai en ny teknik som gör det omöjligt för föraren att rattsurfa.

Sändare ska störa ut mobiltäckningen – men bara runt ratten.

Enligt Motormännen beror så mycket som var fjärde trafikolycka i USA på mobiltelefonanvändning, och att sms:a bakom ratten i delstaten Alaska kan ge mer än 70 000 kronor i böter och innebära ett år i fängelse. I Sverige är rattsurfandet i sig inte förbjudet, men användning som inverkar negativt på körningen bestraffas med 1 500 kronor i böter.

Men nu vill koreanska Hyundai ge lagen en hjälpande hand. De har nämligen nyligen patenterat en teknik som stör ut en mobiltelefon vid förarplatsen, men inte i övriga bilen, uppger Bytbil.com

Ska fungera för passagerare

Enligt patentet ska tekniken med hjälp av störsändare göra mobiltelefonen obrukbar vid förarplatsen. När mobiltelefonen ska vara omöjligt att använda bestäms av bilen beroende på trafiksituation, hastighet och liknande.

Hyundai skriver själva i patentet att tekniken ”begränsar eller inaktiverar användandet av vissa mobilfunktioner som kan distrahera användaren”. Och det genom antenner som är placerade på olika platser i bilen, vilket ska göra att passagerarnas telefoner ska fungera.

Läs mer om patentet här. Obs, extern länk.

■ ■ ■ Vad tycker du – bör man skärpa reglerna för rattsurfande i Sverige? Rösta nedan!