Volvo byter ut stolen – mot en lyxig fotpall

1 av 12
MOTOR

Glöm den praktisk sjusitsiga Volvon. Nya lyxbilen får bara tre sittplatser när passagerarsätet slängs ut.

Den ersätts av en fotpall.

Här är galna tillvalet som gör ’världens lyxigaste Volvo’ ännu lyxigare.

När bilmässan i Shanghai i dag slår upp portarna står ultralyxiga Volvo XC90 Excellence i rampljuset. Med två separata fåtöljer i baksätet, tv-skärmar och kylskåp är modellen både Volvos och Sveriges nya flaggskepp – men mycket vill ha mer.

I dag avslöjar Volvo ytterligare ett lyx-tillval, nämligen Lounge Console som helt sonika ersätter det främre passagerarsätet – med en fotpall. Plötsligt blev den tidigare sjusitsiga familjesuven en strikt tresitsig lyxprodukt.

”Unik passagerarupplevelse”

I Kina, där Volvo satsar stenhårt, är det mycket vanligt att chefer och höginkomsttagare har en privatchaufför. Bilägarna själva spenderar resan i baksätet, vilket fått de flesta biltillverkare att ta fram förlängda modeller unika för Kina. Volvo gjorde det först med S80L, nu gör man det med S60L – precis som såväl Audi A4L och BMW 328Li.

Men nu tar Volvo det ett steg längre. Visserligen förlängs inte den redan 4,95 meter långa bilen ytterligare. Däremot slänger man ut det främre passagerarsätet och sätter in en fotpall – så att högdjuret i baksätet ska kunna sträcka på benen ordentligt.

– Syftet med det här konceptet är att visa upp två saker – till att börja med, att Volvo Cars är väl medvetna om behoven hos kunder med egen chaufför och för det andra, att vi med hjälp av innovativ design och moderna material kan skapa en passagerarupplevelse som är unik i premiumsegmentet, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design på Volvo Car Group.

Inbyggd 17-tumsskärm

Pallen har ett inbyggt bord som kan vikas upp, förvaringsutrymmen för såväl smycken som skor och en stor 17-tumsskärm för underhållning

– Människor som är i farten, har en aktiv livsstil och rör sig mellan olika möten eller tillställningar behöver ett eget utrymme, med möjlighet till avkoppling, för att kunna ladda om inför nästa åtagande. Det är detta vår Lounge Console är avsedd att åstadkomma, avslutar Thomas Ingenlath.

ARTIKELN HANDLAR OM